KŐRÖSHEGYI SZENT KERESZT MŰEMLÉK. PLÉBÁNIATEMPLOM

2007-10-03 09:16:00

  KŐRÖSHEGYI SZENT KERESZT MŰEMLÉK. PLÉBÁNIATEMPLOM

A templomot XV. század végén építették. A templom az egykori Ferenceseké volt. Gyönyörű gótikus stílusban épült templomot először 1906-ban, majd 1969-70-ben szintén, és most is pár éve helyreállították. Kívülről és belülről is gyönyörű. A kolostort, azt sajnos XVIII. században lerombolták, és nem építették újra.

A Balaton partjától, pontosabban a szántódi révtől 6 km-re, Balatonföldvártól 3 km-re fekszik a község, melynek közepén áll a Balatonvidék egyik legértékesebb műemléke, a gótikus stílusú ferences templom.

A környék már az őskortól lakott hely. A legértékesebb leletek az urnatemetőből kerültek elő. Írásos emlékek 1082-ben említik. A határjárási oklevélben Keurushyg néven szerepel. Ekkor a veszprémi káptalan, nem sokkal később a szentmártoni (pannonhalmi) apátság tulajdona.

Az 1460-as években épülhetett fel a ferences rendi barátok kolostora, és a ma is látható temploma.    
A szerzetesek nemcsak hittérítő munkát végeztek a Délvidéken, de a török elleni harcokban a
katonák lelki gondozását is ellátták. A harcok során a kolostor és a templom leégett (1535-37
körül), a barátok elmenekültek.


A templom teljes hossza kívülről 33,7 m. Az aránylag hosszú szentélye 14,5 m, szélessége 7,7 m. A hajó 16,1 m hosszú és 8,9 m széles.
A templom nyugati kapuja fölött kerek ablak az ún. rózsaablak vagy Szent Katalin kereke található, melyben egy középső hatszöget kőrácsos halhólyagmintával díszítettek. Kívülről, a templom déli oldalán öt, a délnyugati és a délkeleti sarkán egy-egy, az apsis három oldalánál is egy-egy támpillér helyezkedik el. A templom déli oldalán, a támasztópillérek között hat gótikus ablak található, melyeknek magassága 4,5 m, szélessége 1,2 m.
A templomot többször is renoválták (1906, 1969-1970), legutóbb 2002-ben.


1906-1907-ben igen szakszerűtlenül történt a templom restaurálása, amely eredeti jellegétől szinte teljesen megfosztotta az épületet.
A nemrégiben végrehajtott, immár korszerű műemlékvédelmi szempontú helyreállítás visszaadta az eredeti hangulatot. Ekkor találták meg a kolostor hajdani alapjait is.


A ferences rendi templomépítés hagyományaira utal a torony elhelyezkedése. A torony általában a nyugati homlokzatra támaszkodik, itt viszont a szentély északi oldalán emelkedik, hogy a kolostorból egyenesen a templomba lehessen menni. Az alaprajz is a ferences építészeti hagyományokat tükrözi.

Hofbauer bécsi festő alkotásának tartják a keresztre feszített Jézust ábrázoló oltárképet. A falakon 
népi faragású szobrok és kálvária látható.
A műemlék templomban nyaranta hangversenyeket rendeznek.

Plébániai kormányzó: Varga Péter

Miserend:

szerda:        16.30
péntek:        16.30
vasárnap:       9.45
További hírek >>
 
Oldal nyomtatása
 
 
 
 
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss információkat kapjon községünkről:
 feliratkozás    leiratkozás
 
Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.


© Copyright 2007 - Kőröshegy Község Önkormányzata - minden jog fenntartva
Impresszum // Oldaltérkép // Adatvédelmi nyilatkozat
Website made by: GrApixx Design Studio